STANDARD 100 by OEKO-TEX®, tüm işleme aşamalarındaki ve kullanılan aksesuar malzemelerindeki tekstil ham, ara ve son ürünler için dünya çapında benzersiz ve bağımsız bir denetleme ve sertifikasyon sistemidir. Sertifikalandırılabilir ürünlere örnek: Ham ve boyalı/son halini almış iplikler, dokuma ve örme kumaşlar, düğmeler, fermuarlar, dikiş ipliği veya etiket gibi aksesuarlar, farklı türde konfeksiyon ürünleri (her tür giyim, ev tekstili, çarşaf ve yastık kılıfı, havlular ve daha fazlası).
Kriterler
1992 yılında kuruluşundan itibaren STANDARD 100 by OEKO-TEX® sisteminin temel iddiası bilimsel temele dayanarak denetleme kriterlerinin, sınır değerlerin ve test yöntemlerinin geliştirilmesi olmuştur. Regüle edilen birkaç yüz münferit maddeyi içeren kapsamlı ve sıkı ölçü kataloğu sayesinde STANDARD 100 by OEKO-TEX®:
Yasaklanan azo boyası, formaldehit, pentaklorofenol, kadmiyum, nikel, vb. gibi önemli yasal düzenlemeleri.
Henüz yasal olarak düzenlenmemiş bulunan, sağlığa zararlı kimyasallar.
Kumaş, tekstil, konfeksiyon veya aksesuarlarla ilişkili olan ECHA SHVC aday listesinin ve REACh Avrupa Kimyasal Madde regülasyonlarının XVII. ve XIV. eklerine ait gereklilikler OEKO-TEX® Birliği uzmanları tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirmelerin neticesinde, konuyla ilgili yenilikler ve tartışmalar STANDARD 100 by OEKO-TEX® güncellemelerinde olabildiğince hızlı ve etkin biçimde dikkate alınır.
ABD Tüketici Ürün Güvenliği Geliştirme Yasaları (CPSIA) çerçevesinde kurşun ile ilgili gereksinimler
Çevreyle de ilgili sayısız madde sınıfı
On yıllar boyunca edindiği deneyimi sayesinde STANDARD 100 by OEKO-TEX®, tüketici açısından yüksek ve etkili bir ürün güvenliğini beraberinde getirir. Denetim kriterleri ve sınır değerleri çoğunlukla ulusal ve uluslararası kabul edilmiş standartların da ötesine geçer. Kapsamlı ürün denetimleri ve düzenli firma denetimleri de, kimyasalların sorumlu biçimde işlenmesine yönelik dünya çapında sektörel sürdürülebilir duyarlılığın oluşmasını sağlar. Bu konsept sayesinde STANDARD 100 by OEKO-TEX® birçok yıldır öncü bir role sahiptir.
Laboratuvar Testleri ve Ürün Sınıfları
OEKO-TEX® zararlı madde denetimleri temel olarak tekstil ve malzemelerin kullanım amaçlarına göre yapılmaktadır. Ürünün ciltle teması ne kadar yoğunsa ve cilt ne kadar hassas ise, insan ekolojik gereksinimlerine o kadar sıkı derecede uyulması gerekir.
Buna göre dört farklı ürün sınıfı mevcuttur:
Ürün sınıfı I: Bebekler ve 3 yaşına kadar olan çocuklar için ürünler (iç çamaşırı, tulum, giysi, çarşaf ve yastık kılıfı, havlu, vb.)
Ürün sınıfı II: Cilde yakın kullanılan ürünler (iç çamaşırı, çarşaf ve yastık kılıfı, tişört, çorap, vb.)
Ürün sınıfı III: Ciltten uzak kullanılan ürünler (ceket, manto, vb.)
Ürün sınıfı IV: Döşeme malzemeleri (perde, masa örtüsü, mobilya döşeme kumaşı, vb.)
Sertifikasyon
STANDARD 100 by OEKO-TEX® uyarınca ürünlerin sertifikasyonu için ön koşul, dış kumaşın yanında ayrıca dikiş ipliği, destekler, baskılar, vb. ile düğme, fermuar, perçin, vb. gibi tekstil dışı aksesuarlar dahil olmak üzere ürünün bütün parçalarının gereken kriterlere uymasıdır.
Diğer ön koşullar; işletim ve kalite güvence önlemleri ile alıcı tarafından yükümlülük ve uyum bildirimlerinin yasal olarak bağlayıcı şekilde imzalanmasıdır.
GOTS (GLOBAL ORGANİC TEXTİLE STANDARD)
Global Organic Tekstil Standart’ı (GOTS), tekstil tedarik zincirinin tamamını, bağımsız sertifikasyon ile belgelendiren, ekolojik ve sosyal kriterler de dahil olmak üzere organik lifler için tekstil işleme koşullarını belirleyen, dünya çapında önde gelen standartlardandır. Versiyon 4.0, Versiyon 3.0'ın tanıtılmasından 3 yıl sonra ve 1. Versiyonun yayınlanmasından 9 yıl sonra, 1 Mart 2014'te yayınlanmıştır. Bu bölümdeki bilgiler, standardın içeriği ve temel gereksinimleri hakkında genel bir bakış sağlamak içindir. Standarttaki tüm kriterleri yansıtmaz ve bu nedenle herhangi bir resmi amaç için kullanılamaz.
Bu standardın amacı, çevresel ve toplumsal olarak sorumlu bir üretim anlayışıyla son tüketiciye güvenilir bir teminat vermek üzere hammaddelerin hasadından başlayarak etiketlendirmeye kadar tekstil ürünlerinin organik statüsünü sağlamak için koşulları tanımlamaktır.
Tekstil üreticileri, tüm önemli pazarlarda kabul gören bu sertifikayla organik kumaşlarını ve giysilerini rahatlıkla ihraç etmektedir. Bu standart en az 70%’i sertifikalı organik doğal elyaftan üretilmiş tüm tekstil ürünlerinin üretimini, işlenmesini, ambalajlanmasını, etiketlenmesini, ticaretini ve dağıtımını kapsamaktadır. Nihai ürünler, elyaf ürünler ile sınırlı olmamak şartıyla, iplik, kumaş, giysiler, moda tekstil aksesuarları(taşınan ya da giyilen), tekstil oyuncakları, ev tekstili, yatak ve yatak ürünleri ve aynı zamanda tekstil kişisel bakım ürünlerini içerebilir. Standart deri ürünler için kriterleri belirlememektedir.
Organik Elyaflar için Kabul Edilen Kriterler Elyafların tanınmış uluslararası veya ulusal standartlara (IFOAM ailesi, EEC 834/2007, USDA NOP) göre organik sertifikası olmalıdır. Ayrıca uygulanabilir tarım standardı izin veriyorsa, geçiş dönemi liflerinin belgelendirilmesi de bu standart kapsamında mümkündür.
Etiketleme Kriterleri: Standart iki ayrı etiketleme sınıfı tanımlamıştır: Etiket Sınıfı 1: Organic “Organic” ifadesini taşıyan tekstil ürününde en az % 95 sertifikalı organik elyaf bulunmalıdır.
Etiket Sınıfı 2: Made with % Organic “Made with % Organic” etiket sınıfına sahip bir üründe en az % 70 sertifikalı organik elyaf bulunmalıdır. Aynı tipteki konvansiyonel ve organik elyafların, aynı üründe karıştırılması yasaktır. Konvansiyonel pamuk, angora yün ve virgin polyestere ürün bileşiminde müsaade edilmemektedir.
Çevresel Kriterlerin Bazıları - İşlem zinciri her aşamasında organik elyaf ürünleri geleneksel elyaf ürünlerinden ayrılmalı ve açıkça tanımlanmalıdır. - Tüm kimyasal girdiler (örneğin boyalar, yardımcı maddeler ve proses kimyasalları) değerlendirilmeli ve toksisite ve biyolojik bozunabilirlik / elimine edilebilirlik ile ilgili temel gereksinimleri karşılamalıdır. - Zehirli ağır metaller, formaldehit, aromatik çözücüler, fonksiyonel nanoparçacıklar, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GMO) ve bunların enzimleri gibi girdiler yasaklanmıştır. - Sentetik haşıl maddelerinin kullanımı kısıtlandırılmıştır. Örme ve dokuma yağları ağır metal içermemelidir. - Oksijen bazlı ağartıcılara izin verilmektedir.(Klor bazlı ağartıcılar kullanılamaz) - Kanserojen amin bileşiklerini açığa çıkaran azo boyaları yasaklanmıştır. - Aromatik solvent kullanılan transfer baskı ve Fitalat – PVC kullanılan plastisol baskı yasaklanmıştır. - Aksesuarlar için de kısıtlamalar mevcuttur (örneğin PVC, nikel veya krom izin verilmemektedir) - Ambalaj malzemesi PVC içermemelidir. Ambalaj malzemesinde kullanılan kağıt veya karton, asma etiketleri vb. geri dönüştürülmüş olmalı veya FSC yada PEFC'ye göre sertifikalandırılmalıdır. - Tüm ıslak işlem ünitelerindeki atık su fonksiyonel bir atık su arıtma tesisinde işleme tabi tutulmalıdır.
Ürün Kriterlerinin Bazıları - Hammaddeler, ara ürünler, nihai tekstil ürünleri ve aksesuarları istenmeyen kalıntılarla ilgili sınırları karşılamalıdır. - Teknik kalite parametreleri karşılanmalıdır (sürtünme, ter, ışık ve yıkama haslığı vs. değerleri)
Sosyal Kriterlerin Bazıları Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) temel normlarına dayanan sosyal kriterlerin tüm işlemciler ve üreticiler tarafından karşılanması beklenmektedir.
Bunlardan bazıları şunlardır. - Zorunlu ya da bağlı işgücü yasaklanmıştır. - Örgütlenme ve toplu sözleşme hakkı engellenemez. - Çalışma koşulları güvenli ve sağlık açısından uygun olmalıdır. - Çocuk işçi çalıştırılamaz. - Minimum asgari ücret uygulanmalıdır. - Çalışma saatleri belirlenen yasal şartlara uymalıdır. - Hiçbir sebeple ayrımcılık uygulanamaz. - Çalışanlara düzenli istihdam sağlanmalıdır. - Sert ya da insanlık dışı muamele yasaktır.
YANMAZLIK STANDARDI
Yanmazlık Standartlarını yakalayabilmek adına uygulanabilecek iki farklı önlem mevcuttur.
Bunlardan bir tanesi güç tutuşur özellikte lifler kullanmayı tercih etmek, ikincisi ise boyahane de materyale güç tutuşurluk apresi uygulamaktır.
Güç Tutuşurluk Apresi ;
Tekstil materyalinin alev almaya karşı koymasını,
Eğer alev almış ise yanma hızının yavaşlatılmasını,
Yakıcı etken uzaklaştırıldığında kısa bir süre sonra yanmanın kendiliğinden durmasını sağlar.
Bu aprenin işleyişi iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Life oksijenin girmesini engelleyen koruyucu bir tabaka oluşturarak için için yanmayı önlerler. Böylece oluşumu olmadan sadece bir kömürleşme meydana gelir ya da yanmayan gazlar oluştururlar.
Çizgi Tekstil olarak ürünlerimizde güç tutuşurluk apresi uygulamaktayız.
Pilling Oluşumunu Önlemek için Neler Yapıyoruz?
İplik Seçiminde;
Uzun ve kalın lifli olmasına dikkat ediyoruz.
Yüzeyi az tüylü iplikler, Yüksek bükümlü iplikler veya Çok katlı iplikler tercih ediyoruz.
Dokuma da;
Sık, Kısa atlamalı doku şekli tercih ediyoruz.
Örme de;
Sıkı bir ilmek yapısı tercih ediyoruz.
Boyahanede ;
Fırçalama işleminden sonra, makaslama veya yakma işlemi yapıyoruz. Fiksaj ile ürünü fikse ediyoruz.
Enzimatik işlem,
Buruşmazlık apresi ve
Yumuşaklık apresi kullanıyoruz.
Sertifikalar...
Kalite Belgelerimiz
Çizgi Tekstil olarak kalitemizi sertifika, belge ve testler ile tarafınıza sunmaktan onur duyarız ...
Kısaca OEKO-TEX 100 Sertifikası İle,
Çevreye Verdiğimiz Değeri,
Ekolojik Uygunluğumuzu,
Güvenilirlik ve Sürdürülebilirliğimiz belgelendirilmiştir.
Çizgi Tekstil olarak kalitemizi sertifika, belge ve testler ile tarafınıza sunmaktan onur duyarız. ..
Güç tutuşur tekstil endüstrisi; üretim teknolojisi, çevre dostu, toksik olmayan ve tekstillerin konfor özelliğini tamamlayıcı güç tutuşurluk sistemlerinin üretilmesi şeklinde olmaktadır...
Çizgi Tekstil olarak kalitemizi sertifika, belge ve testler ile tarafınıza sunmaktan onur duyarız. ..
Pilling Tekstilde hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahatsız eden ve kumaş kalitesini etkileyen en önemli problemlerden bir tanesidir. Bu problemi çözebilmek adına aldığımız bazı önlemler mevcuttur…